NASA tvrdí: Tieto izbové rastliny vám prefiltrujú vzduch

NASA tvrdí, že tieto rastliny dokážu čistiť vzduch. Zdroj foto: Pixabay

Kvalita nášho ovzdušia sa čoraz viac zhoršuje. Ako zlepšiť vzduch, ktorý dýchame? NASA tvrdí, že pomôcť môžu tieto rastliny.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uskutočnil štúdiu čistého ovzdušia, aby zistil účinnosť jednotlivých rastlín pri čistení vzduchu. Kvalita ovzdušia sa totiž zhoršuje nielen na pracoviskách, ale aj v našich domovoch. Chemikálie ako benzén, formaldehyd a amoniak môžu pochádzať z predmetov používaných v domácnosti a znečisťovať atmosféru vášho domova bez toho, aby ste o tom vedeli. NASA tvrdí, že tieto rastliny môžu pomôcť.

10 byliniek, ktoré môžete pestovať v kvetináči po celý rok

Dracena

Pestujete vo svojom domove dracenu? Dobre robíte najmä v prípade, ak ste fajčiar. Ide o veľmi populárny kvet, a to z viacerých príčin. Jeho pestovanie nie je náročné, nepotrebuje veľa svetla, je to atraktívna rastlina a navyše podľa výskumov skvele filtruje vzduch. Dracena dokáže absorbovať xylén – chemickú látku uvoľnenú z výfukov automobilov, farieb a cigariet.

Zelenec

Nenáročný zelenec potrebuje síce viac svetla ako dracena, ale nemal by byť vystavený priamo na slnku. Tejto rastline sa darí vo vlhkom prostredí, stačí ju polievať raz týždenne a rastie pôsobivou rýchlosťou. Ak pestujete zelenec aj vy, umiestnite ho v blízkosti krbu a kuchyne, kde môže vznikať oxid uhoľnatý. Tento izbový kvet je tiež jednou z najlepších rastlín, ktoré sa hodia do veľmi vlhkého prostredia, akým je napríklad kúpeľňa.

Presádzanie rastlín: Základné informácie pre začiatočníkov

Brečtan

Brečtan predstavuje ďalšiu izbovku, ktorá dokáže filtrovať škodliviny z ovzdušia. Keďže ide o popínavú rastlinu, pekne vynikne v závesných košoch alebo kvetináčoch. Výskum NASA zistil, že je obzvlášť užitočný pri eliminácii častíc fekálnych látok prenášaných vzduchom. Brečtan sa hodí i do domácnosti fajčiarov. Jeho schopnosť absorbovať karcinogény z cigaretového dymu pomáha čistiť vzduch v malých priestoroch. Ďalšou výhodou tejto rastliny je jej nenáročnosť na pestovanie.

Paprať

Paprať je tiež výbornou čističkou vzduchu a prírodným zvlhčovačom. Dokáže vás zbaviť formaldehydu a iných škodlivých látok prítomných vo vzduchu, ktorý dýchate.