Nemôžete spávať? Pestujte v spálni tieto rastliny

Nemôžete spávať? Tieto rastliny vám pomôžu proti nespavosti Jazmín, zdroj foto: Pixabay

Pestovanie izbových rastlín v spálni je stále diskutabilné. Objavujú sa totiž názory, či je to vhodné. No vedeli ste, že ak nemôžete spávať, môžu vám v tomto probléme pomôcť práve rastliny?

Existuje veľa izbových rastlín, ktoré pomáhajú vyčistiť vzduch a niektoré dokonca vedia zlepšiť kvalitu vášho spánku. Preto, ak nemôžete spávať, môžu vám pomôcť práve izbové rastliny. Okrem toho, že dokážu preniesť krásu exteriéru do interiéru, upokojujú a pozitívne vplývajú na ľudský organizmus. Po ktorých rastlinách teda siahnuť, ak máte problémy so spánkom?

Najzdravšia listová zelenina z našich záhrad. Pestujete ju aj vy?

Jazmín

Vedeli ste, že vôňa jazmínu môže byť rovnako upokojujúca ako diazepam? Jazmín je rastlina s pôvabnými malými bielymi kvetmi a výrazne sladkou vôňou, ktorá je odpradávna známa svojimi relaxačnými účinkami. Názov je odvodený od perzského yasmina, čo pre intenzívnu vôňu kvetov znamená „Boží dar“. Vôňa jazmínu však môže byť rovnako silná ako upokojujúca. Nemeckí vedci zistili, že chemické látky nachádzajúce sa vo vôni kvetov jazmínu pôsobia rovnakým spôsobom ako bežne predpísané sedatíva. Čo tak namiesto toho, aby ste si dali tabletku na spanie alebo na zlepšenie nálady, privoňať si k tejto zaujímavej izbovej rastline?

Levanduľa

Upokojujúce účinky levandule na náš organizmus  sú známe už odpradávna. Potvrdzuje to i jedna štúdia z roku 2008, ktorú uskutočnili vedci z University of Miami Miller School of Medicine. Uvedená štúdia odhalila, že vôňa levandule pomohla upokojiť rozrušené deti a vďaka nej mali kvalitnejší spánok. Levanduľa sa používa vo farmácii, fytoterapii a aromaterapii na liečbu porúch centrálneho nervového systému, ako sú úzkosť, stres a poruchy spánku. Ako alternatívu k pestovaniu levandule môžete skúsiť použiť levanduľový éterický olej, ktorý je tiež jedným z najlepších éterických olejov pomáhajúcim proti nespavosti. Výhodou levandule je tiež, že pozitívne pôsobí na každú vekovú skupinu.

Očkovanie proti COVID-19: Je po podaní vakcíny alkohol nebezpečný?

Gardénia

Ďalšou rastlinou, ktorú sa oplatí pestovať pre jej relaxačné účinky je gardénia. Má podobné biele kvety a krásnu vôňu, ktorá disponuje pozoruhodným upokojujúcim účinkom. Podľa štúdie z roku 2010 je tiež rovnako účinná ako diazepam.

Nabudúce namiesto použitia práškov na spanie zvážte položiť rastlinu gardénie na nočný stolík, aby ste dosiahli lepší relaxačný účinok vo svojej spálni pomocou terapeutickej sily vône.

Aloe Vera

Aloe vera patrí medzi priam zázračné rastliny, ktoré oplývajú množstvom prospešných účinkov na ľudský organizmus. Táto izbová rastlina okrem toho, že pomáha pri trávení a zlepšuje pokožku, pozitívne pôsobí i na spánok. Aloe Vera totiž zlepšuje vzduch, ktorý v spálni dýchame a to tým, že počas noci produkuje kyslík.