Odkvitnutý hyacint v kvetináči: Čo robiť, aby zakvitol o rok

odkvitnutý hyacint a rady ako sa oň starať Zdroj foto: NašaZáhradka.sk/MM

Cibuľoviny ako hyacint, narcis či šafrany ako prvé zdobili naše príbytky najmä počas sviatkov jari. Ako však zachrániť odkvitnutý hyacint v kvetináči, keď sa chceme tešiť z jeho krásy aj na budúci rok?

Odkvitnutý hyacint, tulipán alebo narcis v kvetináči, ktorý doteraz zdobil váš domov, určite nevyhadzujte. Cibuľky týchto krásnych jarných kvetov môžete totiž zachrániť a použiť aj na budúci rok. Musíte však dodržať niekoľko zásad.

Čo treba urobiť tesne po odkvitnutí

Aby rastlina zbytočne nestrácala vyživovaním odkvitnutých kvetov, treba ich odstrániť. Preto tesne po odkvitnutí kvety zrežte ale listy rastline zatiaľ ponechajte. Najmä hyacint je na pestovanie nenáročný, preto mu netreba dopriať pravidelnú zálievku. Ak máte hyacint vonku, nemusíte zazimovanie riešiť, lebo je odolný voči mrazov. Ak ho však pestujete v kvetináči, vyžaduje trochu iné zaobchádzanie.

Ako vypestovať očarujúco nežné sirôtky

Kedy treba zrezať listy

Čas, kedy treba orezať listy spoznáte podľa toho, že začnú žltnúť, odumierať a zaťahovať sa. Predtým ich však nezrezávajte. Práve vďaka listom totiž cibuľa hyacintu zbiera energiu a vytvára zásoby na to, aby mohla v ďalšom období, teda o rok zakvitnúť.

„Zimná“ prestávka

Po celkovom odkvitnutí je potrebné dopriať cibuľkám oddych. A to tak, že ich vytiahnete zo zeme alebo z kvetináča. Cibuľky očistite a uskladnite ich buď v pilinách, rašeline, alebo v piesku. Debničku s cibuľkami uskladníte na suchom a tmavom mieste, ako je pivnica alebo nevykurovaná garáž, až do jesenných mesiacov. Hyacinty môžete tiež vložiť do hnedého papierového vrecka v chladničke, pokiaľ im dáte vlastnú zásuvku mimo ovocia a zeleniny, z ktorých sa uvoľňuje etylénový plyn.

Kedy opäť vysadiť hyacinty

Cibuľky hyacintov sa vysádzajú znova do kvetináčov po 8 – 15 týždňoch potom, čo prešli chladným obdobím. V čase od polovice septembra do polovice októbra si môžete hyacinty vysadiť na záhon. Neodporúča sa sadiť neskôr, lebo pôda môže byť už chladná. V odporúčanom období je naopak zem teplá a cibule majú čas na to, aby si vytvorili koreňový základ a počas mínusových teplôt dokázali prezimovať.