Vzácne poklady jari: Máte ich vo svojej záhrade?

vzácne poklady jari, ktoré možno máte vo svojej záhrade Hlaváčik, zdroj foto: Pixabay

Niektoré rastliny sú cenné pre svoju krásu, iné pre náročnosť pestovania. Objavte vzácne poklady jari, ktoré možno niektorí z vás majú vo svojej záhrade.

Kvitnú zväčša skoro na jar a niektoré z nich sú vzácnosťou, či už pre náročnosť pestovania alebo pre ich krásu. Tieto vzácne poklady jari môžete nájsť v niektorých záhradách.

Ako vypestovať očarujúco nežné sirôtky

Hlaváčik – žlté slnká jari

Jeden z najkrajších jarných kvetov dostal od botanikov meno po gréckom bohovi Adonisovi. A právom. Krásne žiarivo žlté veľké kvety sa začínajú z pôdy vystrkovať na začiatku apríla. Po odkvitnutí na kvetných stonkách dozrievajú semená a rastlina pomerne rýchlo vysychá a zaťahuje sa. V lete by ste hlaváčik už márne hľadali. Ide o vzácnu kvetinu, ktorá je zákonom chránená. Preto záhradkári, ktorí sa môžu tešiť z jeho krásy, patria medzi veľkých šťastlivcov. Ak ho zbierate v prírode, považuje sa to za trestný čin. Hlaváčiku sa bude dariť na suchších miestach s kamenistou pôdou.

vzácne poklady jari
Zdroj foto: Pixabay

Kabshie lomikamene

Skutočným pokladom každého skalničkára sú lomikamene zo sekcie Porphyrion označované aj ako Kabshie. Môžeme ich zaradiť medzi najkrajšie jarné trvalky vôbec. Nízke vankúšiky začiatkom marca bohato zakvitajú žltými, bielymi, oranžovými a červenými kvietkami. Domovom tejto rastliny sú skalnaté štrbiny vysokých pohorí, preto je ich pestovanie v nížinách náročné a sú vzácnosťou. Priame slnko im vadí a nebude sa im dariť ani v hlbokom polotieni. Tieto lomikamene na zlé podmienky reagujú uhynutím. Z tohto dôvodu si na pestovanie Kabshiam trúfnu len skúsení skalničkári. Pestujú sa zväčša v nádobách a citlivejšie druhy v alpínkovom skleníku. V prípade, ak si chcete vyskúšať pestovanie týchto vzácnych kvetín, začnite s menej citlivými druhmi ako napríklad Saxifraga burseriana s bielymi kvetmi alebo Saxifraga ferdinandi-coburgi, ktorá má okvetie v žltom odtieni.