Ako rezať a tvarovať hrušky pre krásnu úrodu?

ako rezať a tvarovať hrušky Zdroj foto: Pixabay

Hruška je ovocný strom, ktorý na rez reaguje veľmi dobre. Treba však vedieť, ako rezať správne túto obľúbenú ovocnú drevinu vo vašej záhrade.

Hruška je podobne ako jabloň veľmi častou pestovanou drevinou v našich záhradách. Nečudo. Jej plody sú veľmi chutné a ak viete, ako rezať a tvarovať tento strom, odvďačí sa vám bohatou úrodou.

Ako správne tvarovať hrušky

Hrušky na rez reagujú veľmi dobre a ich tvarovanie je dosť podobné, ako je to v prípade jabloní. Avšak na rozdiel od nich sa viac snažia o vertikálny rast. Preto ak sa tvarovanie zanedbá, alebo ju orežete nesprávne, môže to viesť k tvorbe úzkych pyramidálnych korún. Takéto hrušky potom ťažšie zakvitnú, a preto úrodu budete mať veľmi slabú. Cieľom tvarovania hrušiek je z tohto dôvodu otvorenie koruny stromu smerom von, jej prevzdušnenie s pevnými dobre osadenými konármi a množstvom kvetných púčikov.

Divoké jablone a hrušky: Spoznajte ich skrytý význam

Režte na vnútorný púčik

V prípade hrušiek treba rezať na vnútorný púčik namiesto vonkajšieho. Využívate pritom prirodzenú konkurencieschopnosť tvoriacich sa výhonkov a schopnosť vyššie postaveného letorastu spomaľovať rast nižšie postaveného výhonku. Ak budete rezať hrušku na vonkajší púčik, takéto výhonky budú prirodzene smerovať hore pod ostrým uhlom, čo ich môže v budúcnosti oslabiť. Naopak konár, ktorý vyrastie z vnútorného púčika, je silný a dominantný, preto tvorí dobrý základ pre korunu. Tento letorast zväčša rastie kolmo, preto nie je z dlhodobého hľadiska najvhodnejší. Keď zdrevnatie ( približne o dva mesiace) je ho potrebné zrezať po púčik, ktorý bude základom pre ideálny sklon.

Ako podporiť os koruny

Na podporenie stredovej časti koruny vám stačí na jar skrátiť stredník (konár, ktorý tvorí stredovú os koruny). Strom sa tak začne rozkonárovať, pričom púčiky budú pučať postupne od najvrchnejšieho po ten najnižší. Výhonky však opäť budú bojovať a každý bude chcieť byť stredovým konárom. Tomuto nežiaducemu javu sa dá zabrániť nasledovným spôsobom. Stačí, aby ste hneď po jarnom skrátení stredníka vyštipli 4 až 5 púčikov, ktoré rastú pod rezom. Toto ošetrenie sa robí nielen krátko po vysadení, ale aj počas ďalších rokov.