Potraviny s najvyššou výživnou hodnotou na planéte, II.

potraviny, ktoré patria k najvýživnejším na svete. Zdroj foto: Pixabay

Tu sú ďalšie zázračné potraviny, ktoré by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička.

Ani na tieto potraviny by sme pri výbere vhodných jedál nemali zabudnúť. Patria totiž medzi produkty s najvyššou výživnou hodnotou na planéte.

10 potravín s najvyššou výživnou hodnotou na planéte, I.

Kel

Zo všetkých zdravých listových zelenín je kel kráľ. Je nabitý vitamínmi A, B6, C, K1, minerálmi, vlákninou, antioxidantmi a rôznymi bioaktívnymi zlúčeninami. Konkrétne v ňom nájdete draslík, vápnik, horčík, mangán a meď. Takisto sa môže pochváliť obsahom vlákniny a bielkovín. Kel je dokonca ešte zdravší ako špenát, pretože aj keď sú obe zeleniny výživné, kel má menej oxalátov. Ide o látky, ktoré môžu vo vašom čreve viazať minerály ako vápnik a zabrániť tak ich vstrebávaniu. Kel a iné zelené rastliny majú tiež vysoký obsah vyššie spomínaných rôznych bioaktívnych zlúčenín, vrátane izotiokyanátov a indol-3-karbinolu, o ktorých sa preukázalo, že bojujú proti rakovine.

Morské riasy

More nemá iba ryby. Obsahuje tiež obrovské množstvo vegetácie. Vedeli ste, že v oceáne sa nachádzajú tisíce rôznych druhov rastlín, z ktorých niektoré sú veľmi výživné? Spravidla ich všetky poznáme pod názvom morské riasy. Tieto rastliny bývajú obľúbené najmä v jedlách ako napríklad sushi.

V mnohých prípadoch sú morské riasy ešte výživnejšie ako suchozemská zelenina. Ich bohatstvom je vysoký obsah minerálov, ako je vápnik, železo, horčík a mangán. Sú tiež plné rôznych bioaktívnych zlúčenín vrátane fykocyanínov a karotenoidov. Niektoré z týchto látok sú antioxidanty so silnými protizápalovými schopnosťami. Morské riasy majú tiež vysoký obsah jódu, teda dôležitého minerálu, ktorý náš organizmus používa na výrobu hormónov štítnej žľazy.

Ak nemáte radi chuť morských rias, môžete si ich dopriať aj v doplnkovej forme, napríklad vo forme tabletiek.

Čučoriedky

Medzi ovocie s vysokou výživovou hodnotu patria určite čučoriedky. Ich veľkým benefitom sú najmä antioxidanty. Čučoriedky v sebe skrývajú silné antioxidačné látky, vrátane antokyanov a rôznych ďalších rastlinných zlúčenín, z ktorých niektoré môžu prechádzať cez hematoencefalickú bariéru a mať na váš mozog ochranné účinky. Bolo vedecky dokázané, že toto drobné ovocie dokáže zlepšovať pamäť najmä v prípade starších ľudí. Ďalšia štúdia zistila, že obézni muži a ženy s metabolickým syndrómom mali vďaka čučoriedkam znížený krvný tlak a znížené markery oxidovaného LDL cholesterolu. Vzácne tmavofialové ovocie pomáha tiež v boji s rakovinou, preto určite patrí medzi prospešné potraviny.

Špenát siaty plný železa: Chyba v desatinnej čiarke alebo pravda?

Sardinky

Sardinky sú malé, mastné ryby, ktoré sa dajú jesť aj celé. Vzhľadom na to, že orgány sú zvyčajne najvýživnejšou časťou zvieraťa, nie je prekvapujúce, že celé sardinky sú veľmi výživné. Obsahujú trochu takmer každej živiny, ktorú váš organizmus potrebuje, a sú takmer výživovo dokonalé. Rovnako ako iné tučné ryby, majú tiež vysoký obsah omega-3 mastných kyselín zdravých pre srdce.

Vaječné žĺtky

Vaječné žĺtky sú nespravodlivo obvinené, že nie sú pre nás najvhodnejšou potravinou kvôli ich obsahu cholesterolu. Štúdie však ukazujú, že cholesterol v potrave nie je niečo, čoho by ste sa všeobecne mali obávať. Jesť mierne množstvo cholesterolu nezvyšuje „zlý“ LDL cholesterol v krvi. Vaječné žĺtky sú preto jednou z najvýživnejších potravín na planéte. Celé vajcia sú dokonca tak výživné, že sa niekedy označujú ako „prírodný multivitamín“.

Vaječné žĺtky sú nabité vitamínmi, minerálmi a rôznymi silnými výživnými látkami vrátane cholínu. Majú vysoký obsah luteínu a zeaxantínu, antioxidantov, ktoré môžu chrániť vaše oči a znižovať riziko očných chorôb, ako je šedý zákal a makulárna degenerácia.

Vajcia obsahujú aj vysoko kvalitné bielkoviny a zdravé tuky. Niekoľko štúdií naznačuje, že vám môžu pomôcť dokonca i pri chudnutí. Sú tiež lacné, chutné a ľahko sa pripravujú. Ak môžete, kupujte si vajcia od sliepok z domáceho chovu.