Špenát siaty plný železa: Chyba v desatinnej čiarke alebo pravda?

špenát a jeho benefity na naše zdravie Zdroj foto: Pixabay

Špenát siaty je veľký pomocník pre naše telo i dušu. Ak ho ešte nepestujete vo svojej záhrade, robíte chybu.

Špenát siaty k nám prišiel z územia tiahnuceho sa až z južného Kaukazu, cez Irán, až po Afganistan. Postupne sa jeho pestovanie ujalo aj v Indii, Sýrii alebo v krajinách Arábie. Práve vďaka Arabom  sa táto zelenina dostala do Európy.

Chyba v desatinnej čiarke

Dlhú dobu bol špenát považovaný za kráľa medzi zeleninou. Odborníci, ktorí skúmali jeho zloženie totiž do výsledkov zapísali až 30 miligramový podiel železa. Vďaka tejto chybe bol špenát v podiele železa neprekonateľný a považoval sa za „listového siláka“. Jednalo sa však o omyl. V skutočnosti vedci zle priradili desatinnú čiarku do číselného údaju. Až v osemdesiatych rokoch sa opätovnou analýzou tento omyl odhalil  a zistilo sa, že v špenáte sú len 3 miligrami železa namiesto 30-tich. Avšak to neznamená, že by sme mu mali odoprieť jeho benefity na naše telo.

Ako znížiť riziko otravy jedlom

Bojovník proti únave a slabosti srdca

Špenát napriek chybe patrí medzi veľmi zdravé listové zeleniny. Obsahuje vitamíny A,B, C, E, ako aj mnoho minerálov. Okrem spomínaného železa v ňom nájdete draslík, horčík, fosfor, meď, selén, zinok, vápnik a jód. Pozoruhodný je najmä podiel jódu, ktorý v  ostatných druhoch zeleniny sa nachádza veľmi vzácne. V zdravých špenátových listoch sa skrýva tiež vláknina, sacharidy, bielkoviny a zelené farbivo chlorofyl.

Vďaka všetkým vyššie spomínaným látkam má pre naše telo významné benefity. Dokáže napríklad eliminovať depresívne stavy, únavu, upokojiť nervové napätie, posilniť mozog a zrak. Okrem toho táto zdravá zelenina stimuluje činnosť srdca, svalov, krvotvorby a metabolizmus sacharidov.

Ak máte slabé nechty a vypadávajú vám vlasy, siahnite po špenáte. Zelené listy vám tiež zlepšia vašu pleť, odvodnia organizmus a čo je dôležité, posilnia váš imuntný systém.

Vajíčka áno, alebo nie? Toto sú najzdravšie spôsoby ich varenia

Takto si zachová najviac vitamínov

Ak chcete zachovať v špenáte čo najviac vitamínov, mali by ste ho čo najkratšie tepelne upravovať. Počas dlhšej tepelnej úpravy totiž špenát stráca takmer dve tretiny objemu, ako aj 70 percent vitamínu C a 12 percent vitamínu B. Preto je lepšie zvoliť krátkodobé dusenie či varenie na pare.

Keďže sa špenátové listy v čerstvom stave musia rýchlo spracovať, riešením môže byť aj ich zmrazenie. Urobíte to nasledujúcim jednoduchým spôsobom: Čo najčerstvejšie lístky špenátu zbavíte hrubých stoniek, na cca 1 minútu ich zalejete horúcou vodou a následne prudko ochladíte studenou sprchou. Po odkvapkaní v sitku ich naporcujte do mikroténových vreciek a uložte do mrazničky.