Vŕba na vašej záhrade? Vyberte si svoje naj bahniatka

vŕba na vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Vie krásne obohatiť váš pozemok a prilákať dôležitých opeľovačov. Vŕba na vašej záhrade má svoje výhody. Treba si vybrať tu správnu pre vás.

Vŕba na vašej záhrade je atraktívnym stromom nielen kvôli bahniatkam. Tento symbol jari počas kvitnutia je veľkým lákadlom včiel. Ide o medonosný strom. Nektár z vŕby je prvý dôležitý zdroj potravy. Vedeli ste, že z tohto dôvodu je dokonca v niektorých štátoch zakázané v čase kvitnutia rezať dekoratívne konáriky do vázy? Ak máte na svojom pozemku úľ, neváhajte preto s jej sadením. Predstavujeme vám niekoľko zaujímavých druhov týchto stromov.

Takmer všetky vŕby sú dvojdomé, čo znamená, že na jednom strome alebo kríku nájdete buď iba samčie, alebo samičie kvety. Rozlíšite ich najmä v čase kvitnutia, a to tak, že samčie kvety pozostávajú zo žltých tyčiniek a samičie kvety sú nenápadnejšie a sfarbené dozelena.

vŕby na vašej záhrade
Samčie kvety vŕby navštívia včely ako prvé. Zdroj foto: Pixabay

Vŕba patrí k rozmanitým stromom. Nájdete medzi nimi druhy mohutného vzrastu, alebo naopak trpasličieho, takže i majitelia malých pozemkov si môžu prísť na svoje.

Vŕba biela ‚Tristis‘

Ide o obľúbenú odrodu, ktorá však vyžaduje veľmi veľa miesta. Dorastá do výšky až 20 metrov. Charakteristická je svojou žltou kôrou a výhonkami siahajúcimi až k zemi. Žlté bahniatka kvitnú v apríli a v máji.

Vŕba rakytová

Aj tento druh vŕby je vhodnejší do veľkých záhrad. Ide o robustný strom, ktorý nájde ideálne podmienky pri jazierku vo vašej záhrade. Vŕba rakytová má pekné zamatové bahniatka, ktoré patria k prvým symbolom prichádzajúcej jari. Aby tento strom neprerástol, treba ho pravidelne prerezávať

Je červený javor náročný na pestovanie?

Vŕba rakytová ‚Pendula‘

Ak máte menšie záhrady, môžete vyskúšať pestovanie kmienkových foriem tejto dreviny. Patrí medzi ne napríklad vŕba rakytová ‚Pendula‘. Je to odroda, ktorá dorastá do výšky 120 cm.

Japonská vŕba ‚Hakuro Nishiki‘

Medzi ďalšiu vŕbu trpasličieho vzrastu patrí tiež japonská vŕba ‚Hakuro Nishiki‘, ktorá narastie do výšky 2 až 3 metre. Táto drevina zaujme zelenobielo ružovými mramorovými lístkami.

Vŕba plazivá ‚Argentea‘

Ide o veľmi zaujímavú odrodu plazivej vŕby, ktorú si môžu dopriať aj majitelia malých záhrad. Plazivý ker narastie do výšky maximálne 15 až 20 cm. Vynikne najmä v skalkách.

Ako rozmnožiť vŕbu?

Väčšina druhov vŕby sa dá rozmnožovať veľmi ľahko. Konkrétne vám stačí na jar odrezať odrezok dlhý cca 20 centimetrov a hrubý približne ako prst. Do jednej tretiny ho zapichnite do zeme. Na tento účel sa však nehodia výhonky, ktoré získate z vŕby rakytovej. Ťažko sa totiž zakoreňujú.