Na mravce, blchy, burinu či hnojivo pre stromy. Vyskúšajte toto!

na mravce a blchy pomôže bórax Zdroj foto: Pixabay

Bórax, o ktorom sme písali v minulom článku, nájde využitie i v záhrade. Skúste ho použiť na mravce, blchy alebo ako podporu pre vaše ovocné stromy. 

Zistili sme za vás ďalšie zaujímavé tipy, ako vyriešiť niektoré problémy vo vašej domácnosti či v záhrade. Budete k tomu opäť potrebovať biely prášok nazývaný aj boritan sodný.

Bórax funguje skvele na mravce

Bórax je skvelý prostriedok na zabíjanie mravcov vo vašej domácnosti alebo v záhrade. Ako to funguje? Zmiešajte rovnaké diely bóraxu a cukru. Zmesou posypte miesta, kde majú mravce cestičky. Môžete tiež pridať trochu vody, aby bol prostriedok na mravce tekutý. Nastriekajte napríklad na vatu. Mravce si ju odnesú do svojho hniezda a máte po probléme.

10 príznakov otravy jedlom. O niektorých by ste to netušili

Bojovník proti škodcom

Spomínaná zmes rovnakého dielu bóraxu a cukru výborne funguje aj na šváby, bzdochy a väčšinu hmyzu.

Bórax pre ovocné stromy

Znie to možno čudne, ale bórax môže podporiť zdravý rast vašich stromov. Každé 3 až 4 roky rozsypte šálku bóraxu okolo dospelého ovocného stromu alebo niekoľko polievkových lyžíc okolo mladšieho ovocného stromu. Takto dodáte pôde bór, ktorý pomôže stromu s celkovým zdravím.

Všestranný bórax a jeho použitie, ktoré vám ušetrí čas a peniaze

Zabijak buriny

Bórax je skvelý prostriedok na ničenie buriny. Avšak pozor, neaplikujte priamo na burinu, lebo ide o silnú látku a môže uškodiť i pestovaným rastlinám. Bórax je ideálny na burinu, ktorá vyrastá zo špár medzi dlaždicami na chodníku. Vtedy môžete práškom burinu pokojne posypať.

Odstraňovač bĺch

Ak máte domáce zvieratá, tak určite viete, ako dokážu blchy potrápiť nielen vašich štvornohých priateľov, ale aj znečistiť vašu domácnosť. Pomôcť v tomto boji vám môže práve bórax. Posypte ním napríklad koberce, pelech pre domácich miláčikov a miesta, kde sa vaše zviera zdržiava. To by vám malo pomôcť udržať si náskok pred blším napadnutím.

Na odstránenie starého pňa

Niekedy peň, ktorý zostáva po zrezanom strome, ide veľmi ťažko odstrániť. Často je to preto, lebo sa snaží znovu rásť a prebudiť k životu. Posypte ho trochou bóraxu, kým nebudete vedieť, že pahýľ je mŕtvy. Potom by mal ísť pomocou traktora ľahšie von.