10 príznakov otravy jedlom. O niektorých by ste to netušili

10 príznakov otravy jedlom zdroj foto: Unsplash

V tomto článku je uvedených 10 príznakov otravy jedlom a informácie o tom, čo by ste mali robiť, ak si myslíte, že ju máte.

10 príznakov otravy jedlom, časť I.

Aj keď veľa potravín obsahuje potenciálne škodlivé organizmy, počas varenia sa zvyčajne ničia. Ak však nedodržiavate správnu hygienu a správne spôsoby skladovania potravín, ako je umývanie rúk a uskladnenie surového mäsa v chladničke, môžu sa kontaminovať aj varené jedlá.

Jesť potraviny, ktoré obsahujú jedovaté toxíny, môže tiež spôsobiť otravu jedlom. Tieto toxíny sa buď prirodzene vyskytujú v potravinách, ako sú napríklad niektoré druhy húb, alebo ich môžu vytvárať baktérie v potravinách, ktoré sa pokazili.

Pretože existuje veľa rôznych druhov organizmov, ktoré spôsobujú otravu jedlom, môžu sa jej príznaky a závažnosť líšiť. Okrem toho sa doba od otravy jedlom do začiatku príznakov zvykne  pohybovať od niekoľkých hodín do niekoľkých dní, čo sťažuje identifikáciu problematického jedla.

Niektoré potraviny nesú väčšie riziko otravy jedlom ako iné. Patria sem nedovarené mäso a kuracie mäso, vajcia, nepasterizované mliečne výrobky, ryby, mäkkýše a neumyté ovocie či zelenina.

1. Bolesť a kŕče v bruchu

Medzi najčastejšie príznaky otravy jedlom patria určite bolesti v oblasti pod rebrami, ale nad panvou. V prípade otravy jedlom zvyknú škodlivé organizmy produkovať toxíny, ktoré dráždia sliznicu vášho žalúdka a čriev. Môže to mať za následok bolestivý zápal v žalúdku, ktorý mnohokrát spôsobuje bolesť brucha.

Ľudia s otravou jedlom zažívajú niekedy i kŕče, pretože brušné svaly sa sťahujú, aby urýchlili prirodzené pohyby vášho čreva s cieľom čo najrýchlejšie sa zbaviť škodlivých organizmov.

Napriek tomu sú bolesti brucha a kŕče bežné a môžu sa vyskytnúť z mnohých dôvodov. Z tohto dôvodu iba samotné tieto príznaky nemusia byť známkou otravy jedlom. Ďalej nie všetky prípady otravy jedlom budú mať za následok bolesti brucha alebo kŕče.

2. Hnačka

Hnačka je charakterizovaná  častou ( 3 a viackrát za 24 hodín) vodnatou riedkou stolicou. Je to typický príznak otravy jedlom. Hnačka prichádza z dôvodu zápalu, ktorý spôsobuje, že vaše črevo je menej účinné pri reabsorpcii vody a iných tekutín, ktoré vylučuje počas trávenia.

Hnačku môžu sprevádzať aj ďalšie príznaky, ako napríklad pocit nutkania na toaletu, nafukovanie alebo kŕče v bruchu. Počas hnačky stratíte oveľa viac tekutín ako zvyčajne, preto vám hrozí dehydratácia. Pite dostatok tekutín, aby ste zostali hydratovaní. Pomôcť môže takisto aj konzumácia tekutých jedál, ako sú bujóny a polievky. Okrem vody vám totiž dodajú aj energiu. Ak si chcete overiť, či ste hydratovaní, sledujte farbu moču, ktorá by mala byť svetlo žltá alebo číra. Ak je váš moč tmavší, môže to znamenať dehydratáciu.

3. Zvracanie

Zvracanie je ďalšou reakciou nášho organizmu na otravu jedlom. Nastane vtedy, keď sa vaše brušné svaly a bránica silne stiahnu, čo vás núti nedobrovoľne vyvrátiť obsah žalúdka von z tela. Je to ochranný mechanizmus, ktorý sa vyskytuje, keď sa vaše telo snaží zbaviť nebezpečných organizmov alebo toxínov, ktoré zistí ako škodlivé. Zvracanie môže byť nebezpečné najmä vtedy, ak neustále zvraciate a nedokážete zadržať tekutiny. Vtedy je potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

8 rád, ako zlepšiť život v roku 2021

4. Bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú mimoriadne časté. Ľudia ich môžu zažiť z rôznych dôvodov, vrátane stresu, nadmerného pitia alkoholu, dehydratácie a únavy. Pretože otrava jedlom môže spôsobiť únavu a dehydratáciu, môže to viesť aj k bolesti hlavy.

Aj keď presná príčina nie je úplne objasnená, predpokladá sa, že dehydratácia môže priamo zasiahnuť váš mozog, čo spôsobí jeho stratu tekutín a dočasné zmenšenie. Bolesť hlavy je oveľa častejšie, ak sa u vás vyskytne zvracanie.

Mohli by ste byť zvlášť náchylní na bolesť hlavy, ak sa u vás vyskytne zvracanie a hnačka, ktoré zvyšujú riziko dehydratácie.

9 bežných potravín, ktoré môžu spôsobiť otravu, časť I.

5. Horúčka

Horúčka sa prejavuje telesnou teplotou vyššou, ako je normálny rozsah, ktorý predstavuje 36,6–37,6 ° C. Horúčky prevládajú pri mnohých ochoreniach a vyskytujú sa ako súčasť prirodzenej obrany tela pred infekciou.

Látky vyvolávajúce horúčku nazývané pyrogény spôsobujú zvýšenie teploty. Uvoľňuje ich váš imunitný systém alebo infekčné baktérie, ktoré sa dostali do vášho tela. Tieto látky vyšlú signál do vášho mozgu, aby si myslel, že vaše telo je chladnejšie ako v skutočnosti je. To vedie k tomu, že váš organizmus generuje viac tepla a menej tepla stráca, čím zvyšuje svoju teplotu.

Toto zvýšenie teploty zvyšuje aktivitu vašich bielych krviniek, čo vám pomáha v boji proti infekcii.