Ako znížiť riziko otravy jedlom

ako znížiť riziko otravy jedlom Zdroj foto: Pixabay

Otrava jedlom môže byť nebezpečná. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ako znížiť riziko vzniku ochorenia spôsobeného konzumáciou potravín kontaminovaných baktériami, vírusmi alebo toxínmi.

Otrava jedlom nám môže veľmi znepríjemniť život, dokonca ho aj ohroziť. Jej najčastejšími prejavmi býva hnačka, zvracanie, nevoľnosť, bolesti hlavy a brucha, žalúdočné kŕče či nechutenstvo. Ako znížiť riziko jej vzniku? Dozviete sa v našom článku.

Rizikové potraviny

Medzi potraviny, ktoré sú najviac rizikové, patrí hydina, morské plody, lahôdkové mäso, vajcia, nepasterizované mliečne výrobky, ryža, ovocie a zelenina. Sú nebezpečné najmä, ak nie sú správne skladované, pripravené alebo uvarené.

Aby ste minimalizovali riziko, riaďte sa jednoduchými tipmi uvedenými nižšie. Buďte opatrní hlavne pri ich nákupe, manipulácii a príprave.

9 potravín, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom, časť II.

Jednoduché tipy, ako predísť otrave jedlom

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu minimalizovať riziko otravy jedlom:

Dodržujte správnu hygienu: Pred prípravou jedla si umyte ruky mydlom a horúcou vodou. Vždy si umyte ruky hneď po dotyku so surovým mäsom a hydinou.

Vyvarujte sa umývaniu surového mäsa a hydiny: To nezabije baktérie – ale naopak rozšíri ich na iné potraviny, kuchynské náradie a kuchynské povrchy.

Zabráňte priamej kontaminácii: Používajte samostatné krájacie dosky a nože, najmä na surové mäso a hydinu.

Neignorujte dátum spotreby: Z dôvodu ochrany zdravia a bezpečnosti by sa potraviny nemali konzumovať po dátume spotreby. Pravidelne kontrolujte dátumy spotreby jedla a po uplynutí času ho vyhoďte, aj keď jedlo vyzerá a vonia dobre.

Mäso dôkladne povarte: Uistite sa, že mleté ​​mäso, klobásy a hydina sú uvarené aj v ich strede.

Umyte čerstvé ovocie a zeleninu: Pred konzumáciou umyte listovú zeleninu, ostatnú zeleninu a ovocie, aj keď sú vopred zabalené.

Potraviny skladujte pri bezpečnej teplote: Ideálna teplota pre množenie baktérií je 5 – 60 °C. Nenechávajte preto zvyšky jedla pri izbovej teplote. Namiesto toho ich vložte priamo do chladničky.