Hnojivo pre váš cyklámen, takto podporíte jeho kvitnutie

hnojivo pre cyklámen Zdroj foto: Pixabay

Chcete vedieť niekoľko trikov, ktoré podporia kvitnutie cyklámenu? Nižšie nájdete i recept na hnojivo, ktoré je účinné.

Medzi izbové rastliny, ktoré vedia potešiť krásou kvetov, určite patrí cyklámen. Pomôcť mu k tomu môže i hnojivo, ktoré si viete vyrobiť doma. Prezradíme vám ako.

Hnojenie pomocou vajcových škrupín

Cyklámen je na pestovanie trochu náročnejšia izbová rastlina. Z jeho kvetov sa tešíme len krátko. Avšak pri správnej starostlivosti sa tento čas dá predĺžiť. Podporiť správny rast hlavne počas zimných mesiacov môže aj hnojivo, ktoré si pripravíme doma, a to z vaječných škrupín. Je to preto, že cyklámen na rozdiel od väčšiny kvetov vyžaduje vodu bohatú na vápnik. Zálievku si pripravíme tak, že vo vode necháme vylúhovať rozdrvené vaječné škrupiny. Trochu rozomletých vaječných škrupín môžeme pridať aj do substrátu v kvetináči.

Záhrada pre seniorov: Ako sprístupniť pestovanie zeleniny

Pripravte pre cyklámen správne prostredie

Častým dôvodom, prečo sa vášmu cyklámenu nedarí, je fakt, že neznáša prekúrené miestnosti. Ideálnym miestom je chladnejšia veranda, zimná záhrada alebo menej prekúrená spálňa. Táto izbová rastlina vyžaduje tiež pravidelnú zálievku. Počas kvitnutia polievajte vodou izbovej teploty. Substrát nenechajte vyschnúť.

Aby ste zabránili šíreniu škodcov, odstráňte z rastliny odkvitnuté kvety, poškodené a suché listy. Ak je váš cyklámen zaprášený, nikdy ho nesprchujte. Prach z listov radšej zotrite jemným štetcom.

Okrem tepla tejto izbovej rastline vadí aj suchý vzduch. Cyklámen však neroste, pomôcť môže, ak kvetináč s kvetom postavíte na mokré kamene.