Popínavé rastliny v zime: Ako sa o ne starať?

popínavé rastliny Zdroj foto: Pixabay

Popínavé rastliny sú s obľubou pestované v mnohých záhradkách. Viete však, čo potrebujú konkrétne v zime?

Vedia vyčariť krásny živý plod a pokryť miesta, ktoré majú zostať skryté. To presne dokážu popínavé rastliny, ktoré s obľubou pestujú mnohí záhradkári. Táto plazivá krása sa pestuje najčastejšie vonku, takže vás asi zaujíma, čo robiť v chladnejších mesiacoch. Môžu vám pomôcť nasledujúce tipy.

Ako sa starať o plazivé rastliny v zime

Keď sa počasie ochladí, kvitnutie popínavých rastlín sa spomalí alebo sa preruší, pretože pred začiatkom novej sezóny si musí kvet oddýchnuť. Ak chcete, aby sa vašej plazivej rastline darilo v teplejších obdobiach, o zimnej starostlivosti o popínavé rastliny musíte vedieť niekoľko vecí.

Recept na sterilizované strúhané jablká či sladkú šťavu

Ako prerezávať plazivé rastliny po zamrznutí

Ak na začiatku zimy zasiahol vaše popínavé rastliny mráz (ľahký alebo tvrdý), odolajte pokušeniu, aby ste rastliny hneď zostrihali. Ľahký mrázik iba povrchovo poškodí rastlinu, takže počkajte, kým sa večerné teploty nezačnú zvyšovať. Pri silnom mraze možno budete musieť počkať ešte dlhšie, aby ste zistili, či sa objaví nejaký nový výhonok. Počas chladných mesiacov rastlinu určite nehnojte, malo by to skôr opačný efekt.

Tieto triky so sódou bikarbónou uľahčujú predvianočné upratovanie

Popínavé rastliny je dobré teda strihať až po skončení zimy. Je to preto, že už poškodené časti rastlín chránia tie časti, ktoré nie sú zasiahnuté mrazom.

Väčšinu pestovaných popínavých rastlín nie je potrebné pred mrazom nejak obzvlášť chrániť. Postačí buď nahrnúť zem ku koreňom, alebo okolo rastliny nasypať vrstvu mulču.

Plazivé rastliny teda zostrihávame skoro na jar. Zbavíme sa odumretých častí rastlín a výhonkov, ktoré nám prekážajú alebo sa plazia tam, kde nechceme. Takýmto spôsobom ju  tiež vytvarujeme. Rastlinu až potom prihnojíme.