Vianočný kaktus: 3 spôsoby, ako podporiť kvitnutie

vianočný kaktus Zdroj foto: Pixabay

Vianočný kaktus prináša farby počas obdobia, keď ostatné rastliny nekvitnú. Avšak treba splniť niekoľko podmienok. 

Existuje niekoľko izbových rastlín, ktoré kvitnú počas zimných mesiacov. Aj vďaka nim sa v našich domovoch cítime útulnejšie. Medzi ne patrí i vianočný kaktus. Často sa však jeho pestovateľom stáva, že nezakvitne po celý rok.  Prezradíme vám niekoľko podmienok, ktoré treba spraviť, aby ste podporili jeho kvitnutie.

Ako rozlíšiť vianočný kaktus

Mnohé z rastlín, ktoré sa bežne nazývajú a predávajú ako vianočné kaktusy, v skutočnosti nie sú pravé „vianočné“ kaktusy. Existujú podobne vyzerajúce rastliny, ktoré kvitnú na Veľkú noc. Či už máte kaktus pravý vianočný kaktus ( Schlumbergera x Buckleyi ) alebo veľkonočný kaktus ( Hatiora gaertneri ), pokyny pre starostlivosť sú rovnaké, ale s upraveným harmonogramom. Najlepšie ich od seba odlíšite, keď zakvitnú (blízko dátumu sviatku, pre ktorý sú pomenované), ale spoznáte to aj podľa kvetov. Veľkonočný kaktus má viac kvetov v tvare hviezdy, ktoré vyzerajú úplne inak ako v prípade vianočného kaktusu.

Krásna amarylka: Ako ju pestovať, aby kvitla počas zimy

Správna celoročná starostlivosť zabezpečí, že váš vianočný kaktus bude dostatočne zdravý na to, aby prosperoval a kvitol, takže najskôr si posvieťte na starostlivosť oň.

Starostlivosť o vianočný kaktus

Vianočné kaktusy po zakúpení vysaďte do dobre priepustného kvetináča v pôdnej zmesi vyrobenej špeciálne pre sukulenty a kaktusy.

Sukulentom a kaktusom sa darí v suchom prostredí a vyžaduje, aby ich pôda medzi zavlažovaním úplne vyschla. Najlepšiu pôdu pre ne tvoria ľahké, vzdušné materiály s vynikajúcou priepustnosťou.

1 diel kompostu
1 diel mletej kôry
1 diel piesku
1 diel pemzy

Ako a kedy hnojiť kaktus

Na jar a v lete prihnojujte vyváženým hnojivom. Na jeseň nehnojte, pretože by to znížilo schopnosť kvitnúť.

3 spôsoby, ako podporiť kvitnutie vianočného kaktusu

Okrem správnej celoročnej starostlivosti existuje niekoľko tipov a trikov, ako prinútiť, aby vám tvrdohlavý vianočný kaktus zakvitol.

1. Znížte zálievku
Od októbra polievajte svoj vianočný kaktus oveľa menej často. Počas tejto doby vegetačného pokoja ho stačí poliať raz za štyri až šesť týždňov. Keď uvidíte, že sa puky začínajú formovať, vráťte sa k svojmu pravidelnému režimu polievania.

2. Poskytnite dostatok svetla a tmy
Na jeseň a začiatkom zimy potrebujú vianočné kaktusy každý deň dvanásť hodín tmy a dvanásť hodín nepriameho slnečného žiarenia .

3. Ochlaďte ho
Udržujte vianočné kaktusy niekde v chlade – okolo 10 – 15 °C – a mimo dosahu radiátorov a krbov.