4 druhy rozmetávačov hnojiva

4 druhy rozmetávačov hnojiva Zdroj foto: Pixabay

Existujú 4 druhy rozmetávačov hnojiva. Poznáte všetky? Pri hnojení využite aj dažďovú vodu.

4 druhy rozmetávačov hnojiva

Každý záhradkár potrebuje hnojiť záhradu alebo trávnik. Ak budete hnojiť svoj trávnik správne, odvďačí sa vám zdravým sýtozeleným porastom. V prvom rade si vyberte adekvátne hnojivo k trávniku. Ďalej zvoľte spôsob, ako budete hnojivo aplikovať.
Využite pri hnojení dažďovú vodu. Znížite tak nielen účty za vodu, ale posilníte aj záhradu. Dažďová voda obsahuje množstvo výživných látok a minerálov prospešných pre pôdu.

Zimné kompostovanie: Tipy, vďaka ktorým to bude ľahké

Hnojivo

Každé hnojivo musí byť zalievané, vďaka čomu sa potrebné látky dostanú do pôdy až ku koreňom rastlín. Je dôležité používať vodu, v tomto prípade aj dažďovú, ale netreba to preháňať. Hnojivá, ktoré sú určené na suchú alebo mokrú trávu, môžete zaliať ihneď.
Iný postup má hnojivo, ktoré je určené na zničenie buriny. To by sa malo zalievať minimálne až 24 hodín po jeho aplikácii.

tráva, trávnik
Zdroj foto: Pixabay

Spôsoby, ako naniesť hnojivo

1. Rozmetávací alebo rotačný sypač

Tento sypač slúži výborne na väčšie plochy trávnika. Najskôr naneste hnojivo okolo trávnika a potom pokračujte v pravidelnom poradí s hnojením tam a naspäť naprieč trávnikom. Nezabudnite prekryť aj pásy, aby ste zaistili rovnomerné prekrytie.

2. Rozmetávač kvapiek

Pre dostatočnú kontrolu vrstvy aplikovaného hnojiva zvoľte rozmetávač kvapiek. Tento produkt je o niečo drahší, lebo sa pri každom prechode mierne prekrývajú a tým dôkladne prekryjú celú plochu záhrady alebo trávnika.

Vermikompostovanie: Ako využiť dážďovky v záhrade

3. Ručný rozmetávač

Pri malých plochách trávnika použite ručný rozmetávač. Kráčajte rovnomerne a pomaly cez celý trávnik a pri každom prechode mierne prekrývajte plochy. Výhodou ručného rozmetávača je, že funguje veľmi dobre na tienistých miestach, ktoré vyžadujú inú vrstvu hnojiva ako slnečné oblasti. Vďaka tomu si viete sami určiť správnu dávku hnojiva.

4. Grasscycling

„Grasscycling“ je metóda, pri ktorej počas kosenia trávnika necháte nakosené odrezky trávy ležať na trávniku. Pokosená tráva môže poskytnúť až 25% hnojiva. Keď nahromadíte 100 kg takejto trávy, vynesie vám to až skoro 4 kg dusíka, ktorý je nenahraditeľnou zložkou hnojív na trávnik.