Správne skladovanie úrody: Takto vydrží dlhšie svieža

správne skladovanie úrody Zdroj foto: pixabay

Ako sa postarať o plody vašej celoročnej práce na záhrade? Aby vaša snaha nevyšla nazmar, spoznajte kroky pre správne skladovanie úrody.

Väčšina záhradkárov pozná, čo treba urobiť pre správne skladovanie úrody. Ak patríte medzi začiatočníkov alebo si jednoducho potrebujete overiť správnosť postupov, ste na správnom mieste.

Ako skladovať úrodu

Väčšina vašej úrody sa bude skladovať v interiéri. Ak ste však pozbierali ešte nedozreté plody, nájdite pre ne vhodné slnečné miesto v byte, kde by mohli dozrieť. Napríklad parapety okien orientovaných na slnečnú stranu domu.

Ak sa rozhodnete použiť vašu úrodu čerstvú, zväčša tak urobte do týždňa od pozbierania zo záhona.  Dovtedy ju však treba mať v chladničke.

Bylinky si dlhšie zachovajú svoju sviežosť, ak ich pred uložením v spodnej časti chladničky zabalíte do papierovej servítky a potom do igelitového vrecka, ktoré uzatvoríte. Papierová utierka absorbuje vlhkosť, ktorú bylinky počas týždňa v chladničke produkujú a táto skutočnosť zabráni ich zvädnutiu.

Ak sa chystáte jesť čerstvé paradajky, je dobré vyhnúť sa ich umývaniu, kým sa ich nerozhodnete umiestniť do chladničky. Paradajky poukladajte vedľa seba. Najlepšie bude, ak sa nebudú navzájom dotýkať.

Dôležité zásady, ktoré treba dodržiavať pri zbere úrody

Skladovanie mrazením

Jedným zo spôsobov, ako sa dá uskladniť vaša úroda, je mrazenie. Je to rýchly spôsob, avšak nie každý druh ovocia a zeleniny je použiteľný na tento typ uskladnenia a takisto treba mať k dispozícii dostatočne veľký mraziak. Zelenina môže byť takto uskladnená maximálne tri mesiace.

Skladovanie konzervovaním

Existuje množstvo receptov, ako uskladniť zeleninu a ovocie týmto spôsobom. Základom je vytvorenie nálevu a následná sterilizácia.

Skladovanie v pivnici

Koreňovú zeleninu, ako cibuľu, mrkvu a zemiaky, je najideálnejšie skladovať v tmavej, suchej pivnici s ideálnou teplotou okolo 10 °C. Dôležité je, aby najmä v prípade zemiakov, miesto nebolo vystavené dennému svetlu. Zemiaky by vám mohli ozelenieť a takéto plody sú nebezpečné na konzumáciu.

V pivnici môžete uskladniť rovnako aj jablká. Na tento účel používame zdravé, neobité plody, ktoré predtým neumývame. Tip, ktorý zabráni šíreniu hniloby medzi jednotlivým ovocím, je zabaliť každé jedno jablko do novinového papiera. Tak predĺžite ich čerstvosť a životnosť. Uskladnené ovocie treba však pravidelne kontrolovať.

Nechajte úrodu v zemi

Ak zbierate úrodu na záhrade a ste na konci sezóny, môžete si ju nechať v zemi na neskoršie použitie. Koreňová zelenina je odolná zelenina. Znesie aj chladnejšie teploty. Ak ju chcete udržiavať čerstvú, ale nemáte ju ako skladovať na dlhodobé použitie, zvážte ponechanie v zemi. Koreňovú zeleninu je však dobré ochrániť pred chladným počasím silnou vrstvou nástielky.