Záhrada pre seniorov: Ako sprístupniť pestovanie zeleniny

záhrada pre seniorov Zdroj foto: Unsplash

Chcete sa venovať záhradkárčeniu napriek zdravotným ťažkostiam? Záhrada pre seniorov a chorých je vhodných riešením. Tu sú nápady, ako odstrániť bariéry z vášho záhonu. 

Záhrada pre seniorov a chorých – tipy na jej vytvorenie

Nie každý z nás má rovnaké možnosti venovať sa svojim koníčkom, ktorým je bezpochyby záhradkárčenie. Ak patríte k tým, ktorí sa najmä zo zdravotných dôvodov  a staršieho veku musia vzdať prác na svojom pozemku, máme pre vás skvelé inšpirácie. Vďaka ním sa to bude dať aj napriek zdravotným obmedzeniam.

Zlepšite svoju mobilu

Zlepšiť pohyb po našej záhrade sa dá vďaka rôznym technickým vymoženostiam dnešnej doby. Napríklad istú možnosť ponúka kosačka na trávu, kde sa dá sedieť, tzv. štvorkolka. Niektorí výrobcovia majú k dispozícii rôzne možnosti príslušenstva, napríklad ťahanie vozíka. Pre extrémnu všestrannosť potom zvážte poľnohospodárske úžitkové vozidlo.

Odstráňte bariéry zo svojej záhrady

Ak vám bežná záhrada nedáva veľa priestoru na pohyb, treba to zmeniť. Záleží však od vašich možností. Bude potrebné prispôsobiť aj usporiadanie záhrady, aby ste mali viac manévrovacieho priestoru. Napríklad, ak používate invalidný vozík, vo svojej záhrade budete potrebovať ďalší priestor, aby ste sa mohli ľahko previesť a nezaseknúť sa v slepej uličke. S určitou kreativitou je možné invalidný vozík upraviť a pridať doň napríklad tašky na náradie. Všetko závisí od vašej kreativity a schopnosti zvládnuť o niečo ťažší invalidný vozík.

Ako natrieť zhrdzavený kov

Prehodnoťte svoje nástroje

Okrem špeciálne upravenej záhrady budete možno potrebovať i špeciálne nástroje, ktoré sa dajú použiť na sadenie, zber a pretrhanie buriny priamo zo sedadla vášho vozíka. Väčšinou toto náradie by malo mať krátke rúčky, keďže záhradnícke práce nevykonávate v stoji.

Čítajte nás i nabudúce, dozviete sa ďalšie vylepšenia, ktoré skvalitnia život niektorým záhradkárom odkázaným na pomoc iných.