13 najčastejších chýb, ktoré robia záhradkári, časť I.

13 najčastejších chýb Zdroj foto: Naša záhradka/MM

Mnohí záhradkári sa pri pestovaní rastlín učia na vlastných chybách. Chcete sa tomu vyhnúť? Predstavujeme vám 13 najčastejších chýb, ktoré majú vplyv na úrodu vo vašej záhrade. 

Hovorí sa, že kto nič nerobí, nič nepokazí. Platí to i v prípade záhradkárčenia. Týchto 13 najčastejších chýb robia zväčša mnohí záhradkári.

Začínate s príliš veľkou záhradou

Veľa ľudí, ktorí sa bez predchádzajúcich skúseností rozhodnú pestovať, chcú začať vo veľkom. To je však chyba. Môžete mať veľkolepé plány na výsadbu rôznych rastlín, stromov a kríkov. No každá rastlina vyžaduje starostlivosť a základné pochopenie jej požiadaviek. Keďže bez skúseností vám všetko môže dlhšie trvať, práce v záhrade sa môžu nakopiť a nemusíte to potom stíhať. Často potom rýchlo vyhoríte.

Preto je lepšie začať s pestovaním dvoch či troch plodín a potom postupne pridávate aj iné druhy do vášho plánovacieho kalendára.

Nesprávne umiestnenie rastlín na vašom záhone

Každá rastlina vyžaduje odlišné podmienky na slnečné žiarenie. Preto pred výsadbou zistite, aké miesto pre pestovanú plodinu bude najvhodnejšie. Či potrebuje slnko počas celého dňa alebo jej postačí iba ranné slnko a polotieň.

Ako prezimovať bylinky vo vašej záhrade

Chyby pri príprave pôdy

Výsadba semien a sadeníc do základnej záhradnej pôdy nevytvorí vhodné prostredie pre rast pestovaných rastlín. Pred výsadbou musíte pripraviť pôdu, ktorá poskytne dostatok živín pre bohatú úrodu.

Pôdu pripravujte čo najskôr v sezóne, zvyčajne skoro na jar. Potom ju nechajte odpočívať, kým počasie nedosiahne bod, kedy budete môcť vysadiť všetko, čo chcete pestovať ( zvyčajne po dátume prvých jarných mrazov). Ak pôda predtým nebola využívaná na pestovanie rastlín, je dobré ju poorať teraz na jeseň pred príchodom mrazov. Býva vhodné tiež zaorať do zeme maštaľný hnoj.

Jednou zo záhradníckych chýb, ktorú robí veľa začiatočníkov, je, že pridávajú kompost krátko pred výsadbou. Aj keď hnojenie je počas vegetačného obdobia pre mnoho rastlín kľúčové, vaše rastliny a semená potrebujú okamžité výživné látky zakomponované v pôde, aby mohli rásť hneď ako ich zasadíte do zeme.