Dažďová záhrada vás môže ochrániť pred povodňami

dažďová záhrada Zdroj foto: Pixabay

Pomenovanie dažďová záhrada je možno zavádzajúce, ale v skutočnosti má úplne iný význam.

Dažďová záhrada môže evokovať víziu zatopených kvetín a  oázu zelene topiacu sa vo vode. No nie je to v skutočnosti tak.

Čo je to dažďová záhrada?

Dažďovú záhradu si môžete vytvoriť na malom mieste vo vašej záhradke. Ide o výsadbu, ktorá sa dá vytvoriť aj umelo. Tieto záhrady zlepšujú prostredie a pritom vyzerajú krásne. Dažďová záhrada ochráni váš dom pred povodňami, pretože jej funkciou je práve infiltrácia a filtrovanie dažďovej vody. Ide vlastne o zhromažďovanie vody.

Extrémne sucho! Kedy a koľko vody?

Ako vytvoriť dažďovú záhradu?

Dá sa napríklad vytvoriť tak, že nasmerujete dažďovú vodu pomocou odkvapových rúr do vašej záhrady. Ak napríklad chcete nasmerovať strešné žľaby, bude najlepšie vytvoriť záhony najmenej 10 metrov od vášho domova. Pri umiestnení nesmiete zabudnúť ani na podzemné inžinierske siete či korene stromov. Ak na záhrade nemáte dostatočnú priehlbinu, môžete si ju vykopať. Úplne postačí vytvoriť dieru v tvare umývadla. Jama nemusí byť príliš hlboká, stačí vytvoriť umývadlo do hĺbky maximálne 30 centimetrov. Tvar dažďovej záhrady môže byť ovál alebo slza. Pomôcť si môžete hadicou alebo lanom. Položte ho na miesto určenia a skúste si v mysli vytvoriť konečnú predstavu dažďovej záhrady.
Na záver nezabudnite vysadiť kvety, ktoré spevnia svojimi koreňmi breh jamy a prečistia dažďovú vodu. Musia to byť trvalky, ktoré milujú nadmernú vlhkosť.

Výhody dažďovej záhrady

Odtoková voda nie je čistá dažďová voda, pretože pri jej prúdení sa nazhromažďujú znečisťujúce látky, akými sú dusík a fosfor z hnojív. Ak sa tieto látky dostanú do vôd rybníkov alebo riek, môžu spôsobiť uhynutie rýb a rozmnoženie rias. Práve korene viacročných rastlín, ktoré sú hlboko v zemi, dokážu tieto živiny absorbovať a ochránia kvalitu podzemnej vody. Dažďová záhrada zabraňuje znečisteniu. Práve to je jej hlavnou výhodou, rovnako ako môže uchrániť váš príbytok pred zatopením v období dažďov.