3 tipy, ako odlákať psa zo záhrady

ako odlákať psa Zdroj foto: Pixabay

Naposledy sme si povedali tipy, ako odlákať mačky zo záhrad. Ale ony nie sú jediné, ktoré môžu v záhrade uškodiť. Prezradíme vám, ako odlákať psa, pretože i on dokáže na vašich záhonoch narobiť neplechu.

Medzi najväčších problémových škodcov kvetinových záhrad patria jelene. Tieto majestátne tvory však nevedia znehodnotiť pôdu ako napríklad psy. Naši domáci maznáčikovia okrem vytvárania mesačných kráterov, dolámaných kvetín a hryzancov nevysvetliteľných tvarov narobia škody ešte aj  močením a vyprázdňovaním v zemine. Takéto prekvapenie od psíkov vie vyčariť na tvári rôznorodé emócie. Od mierneho zdesenia až k plaču. Ak ste rozhodli niečo s tým robiť, tu nájdete spôsoby, ako odlákať psa z vašej záhrady.

ako odlákať psa
Zdroj foto: Pixabay
  1. Psa skúste vycvičiť

Vyžaduje to mnoho času, ale jedným z prostriedkov odstrašovania psov zo záhrad je aj metóda bežného výcviku. Keď sa pes naučí určitým povelom, určite tým zjednodušíte život nielen jemu, ale i sebe. Obohaťte jeho život o vhodné hračky alebo hry, určite je to jeden zo spôsobov, ako minimalizovať škody.

Najčastejšia mačacia skrýša: Kde ju hľadať?  

  1. Ultrazvukový odpudzovač psov

Niektoré psy milujú vôňu kvetov. Práve vďaka ich dobrým čuchovým receptorom je pre nich záhrada rozkvitnutých kvetov ako bar plný neznámych vôní, ktoré treba vyskúšať. Ultrazvukový odpudzovač je jedným zo spôsobov, ako zabrániť nepovolenému vstupu cudzím návštevníkom. Niektoré ultrazvukové modely sú prepojené s LED svetlami tak, aby vyplašili psa a tým zabránili vstupu. Sú tvorené tak, aby sa pes vyhol veľkej ploche, pričom nevystraší len psa, ale funguje aj na veveričky či vtákov.

 

  1. Odpudzovač psov pomocou vône

Tento typ odpudzovača býva zväčša prvou voľbou záhradníkov. Je rýchlym a lacným spôsobom na vyriešenie problému. Ide však o skutočne správnu voľbu? Odpudzovače pomocou vône či rôzne druhy repelentov nie sú vždy trvalou zárukou. Mnoho produktov takéhoto druhu býva založených na silných aromatických vôňach, ktoré majú psov odlákať. Veľa však záleží aj od druhu plemena psa, ktorý spôsobuje neplechu. Každý pes má iné čuchové receptory, niektoré môžu reagovať na arómy citlivejšie ako iné plemená.

Ak sa rozhodnete pre kúpu chemického odpudzovača, zamerajte sa skôr na výrobky v gélových kryštáloch, ktoré uvoľňujú nepríjemnú vôňu postupne a pomaly, čím sa zaručí efekt aj v období dažďov.