Aká je pravda o používaní mletej kávy vo vašej záhrade?

aká je pravda o použití mletej kávy vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Je kávová usadenina vhodným pomocníkom každého záhradkára alebo naopak pestovaným rastlinám môže uškodiť? Zistite, aká je pravda o používaní mletej kávy vo vašej záhrade!

Aj vy patríte k milovníkom tureckej kávy? A tiež ste počuli, že usadeninu z nej nemusíte vyhadzovať, ale použiť vo svojej záhrade? Avšak toto tvrdenie nie je jednoznačné. Kým jedni nedajú na zostatok po tomto lahodnom nápoji dopustiť, druhí jeho použitie pri pestovaní rastlín neodporúčajú. Aká je pravda o používaní mletej kávy vo vašej záhrade? Poďme si na to posvietiť aj z vedeckého hľadiska.

 Aká je pravda o používaní mletej kávy

Predtým, ako sa v záhrade pustíme do polemík o použití kávovej usadeniny, preskúmajme jej chemické zloženie. Čerstvo zomletá káva – t. j. zrná, ktoré pochádzajú priamo z vrecka alebo mlynčeka a neboli namočené alebo uvarené – sú kyslé a majú vysoký obsah dusíka. Mnoho záhradkárov tvrdí, že pridanie čerstvej kávovej usadeniny do záhrady pomôže zvýšiť obsah dusíka v pôde a zmeniť pH záhrady.

Ibaže takto to nefunguje. Ak pridáte čerstvú mletú kávu, vaše rastliny nebudú mať okamžite dusík. V suchej forme má dusík v kávovej usadenine nízku biologickú dostupnosť. To znamená, že sa do pôdy uvoľní za veľmi dlhý čas.

7 bylinkových čajov z vašej záhrady

Pridanie použitej mletej kávy neovplyvní pH pôdy vôbec, pretože mletá káva je neutrálna.

Kofeínová mletá káva (čerstvá alebo použitá), má vysoký obsah kofeínu, čo môže predstavovať potenciálny zdroj problémov. Ukazuje sa, že rastliny nie sú milovníci kofeínu ako sme my ľudia. Vhodnejšou alternatívou môže byť použitie kávy bez kofeínu. No je kávová usadenina skutočný zázrak a sú pravdivé tvrdenia, že po nej budú rásť rastliny rýchlejšie, odplaší škodcov a je vhodným hnojivom?

Vhodná prísada do kompostu

Toto tvrdenie je pravdivé. Kávová usadenina sa ľahko kompostuje, rýchlo sa rozkladá a dodáva vášmu kompostu veľké množstvo dusíka. Aj keď je kávová usadenina ako prísada do kompostu skvelá, nečakajte, že čarovne premení vaše hnojisko. Podporí dusík a zlepší konzistenciu kompostu. Ale pre viditeľný efekt a zlepšenie rastu rastlín musíte pridať značné množstvo hotového produktu.

Inými slovami, kávová usadenina je vhodnou prísadou do kompostu, ale váš kompost nepremení na zázračný produkt.

V ďalšom článku sa dozviete, ako sa ešte dá alebo naopak nedá využiť kávová usadenina vo vašej záhrade.