Ako prezimovať bylinky vo vašej záhrade

ako prezimovať bylinky Zdroj foto: Pixabay

Zima už je za dverami a ak vás zaujíma, ako prezimovať bylinky, ste na správnej adrese. Viac nájdete v článku.

Mať na svojom pozemku bylinkovú záhradu je úžasná vec. Liečivé rastliny môžete využiť na prípravu čajov, v kuchyni alebo na výrobu prírodnej kozmetiky. Čo však počas zimy? Naučte sa prezimovať bylinky vo vašej záhrade.

Ako prezimovať liečivé bylinky

To, že začína chladné obdobie, ešte neznamená, že sa musíte rozlúčiť so svojou bylinkovou záhradou. Mnoho bylín môže pri správnej starostlivosti prezimovať vonku. Rastliny môžete tiež konzervovať kreatívnym spôsobom a prezimovať ich v interiéroch. Naučte sa, ako zazimovať bylinky pomocou týchto jednoduchých tipov.

Bylinky, ktoré môžu v zime zostať vonku

Niektorým odolným bylinkám sa vonku darí vo všetkých ročných obdobiach. Medzi ne určite patrí napríklad rozmarín, šalvia, pažítka, medovka lekárska, tymian, oregano, mäta pieporná, echinacea alebo koriander. Takisto aj ľubovník bodkovaný a repík lekársky nemajú s chladným počasím žiadny problém.

Ako pripraviť vonkajšie bylinky na prežitie zimy

Začnite odstránením buriny, ktorá rastie okolo vašich bylín, aby sa nezadusili, keď na jar začnú znova rásť.

Bylinky je potrebné prerezať. Odstráňte najhornejšie listy a odumreté hlavy kvetov a odstrihnite všetky odumreté časti rastliny.

Všetkým bylinkám prospeje 5 až 10 centimetrová vrstva nástielky, ktorá zabráni zamrznutiu pôdy a ochráni ich pred drsným zimným chladom. Niektoré bylinky budú potrebovať ďalšie krytie vo forme vrecoviny alebo kartónovej škatule, aby boli chránené.

7 bylinkových čajov z vašej záhrady

Byliny v zime, ktoré je potrebné presunúť dovnútra

Jednoročné bylinky ako bazalka, šalvia ananásová, kôpor, borák lekársky, petržlenová vňať, kapucínka, stévia, harmanček a citrónová tráva sú citlivé na nízke teploty. Tieto bylinky pravdepodobne neprežijú drsné vonkajšie podmienky.

Namiesto toho, aby ste ich úplne zo záhrady odstránili alebo presadili do kvetináča, skúste ich rozmnožiť z odrezkov a pestovať v interiéroch. Pestovanie bazalky z odrezkov je obzvlášť ľahké.

Jednoročné aj trváce byliny je možné sadiť do nádob a dovnútra ich priniesť pred prvým tuhým mrazom v sezóne. Existuje veľa kreatívnych spôsobov, ako pestovať bylinky v interiéroch. Nielen, že tieto rastliny budú vyzerať pekne na parapete alebo pracovnej doske vašej kuchyne, ale je to aj praktické riešenie. Je skvelé mať možnosť zbierať čerstvé bylinky priamo vo vašej kuchyni počas varenia!

Predtým, ako nejaké bylinky prinesiete do interiéru, nezabudnite ich starostlivo skontrolovať, či neobsahujú škodcov.  Ak nejaké uvidíte, nastriekajte rastliny postrekom, ktorý ste si pripravili z malého množstva mydla zmiešaného s vodou, aby ste sa zbavili nevítaných návštevníkov.