Čierna arónia ako zázračný liek prírody

čierna arónia Zdroj foto: Pixabay

Viete, čo dokáže čierna arónia a ako sa zbaviť jej horkastej príchute, aby nám chutila? Tu je skvelý tip iba pre vás.

 

Čierna arónia nie je príliš známa širokej verejnosti. Ak ju zbadáte rásť niekde pri ceste, možno by ste ju dokonca považovali za jedovatú. Opak je pravdou, pretože tento ker má aj liečivé účinky, okrem svojho zaujímavého mohutného vzrastu.

Divoké jablone a hrušky: Spoznajte ich skrytý význam

Tento listnatý ker s horkastou príchuťou pochádza pôvodne zo severovýchodnej Ameriky. Arónia sa vyznačuje bielymi kvetmi, ktoré sa na jeseň oplodnia a zmenia sa na čierne plody. Tieto čierne bobule sú známe svojou horkastou príchuťou. Arónia čierna má tmavozelené listy a pri jej zbere ostanú vaše ruky čierno fialovej farby rovnako ako pri čučoriedkach. Preto pri jej zbere použite záhradné rukavice, aby ste neostali s farebnými dlaňami. Ker dokáže narásť až do výšky 1,5 metra a do šírky 3 metre.

Pestovanie arónie

Aróniu môžete pestovať takmer kdekoľvek, nakoľko je tento listnatý krík veľmi prispôsobivý. Vie sa aklimatizovať aj v suchých podmienkach, ale aj vo vlhkom prostredí. Najideálnejšia je pre aróniu kyslá pôda, ale môže rásť aj v zásaditej. Predovšetkým potrebuje pre svoj rast dostatok slnka. Ak si ju chcete doma vysadiť, môžete tak urobiť buď pomocou semien, ktoré by ste mali uskladniť na chladnom mieste po dobu 3 až 6 mesiacov, aby ste tým uľahčili klíčenie semien, alebo to môžete urobiť pomocou odrezkov.

čierna arónia
Zdroj foto: Pixabay

Liečivé účinky

Podľa niektorých štúdii je preukázané, že arónia má liečivé účinky pre ľudí trpiacich cukrovkou. Antioxidanty, ktoré sa v nej nachádzajú, pomáhajú pri metabolickom syndróme, oxidačnom strese a už spomínanej cukrovke.

Spracovanie čiernej arónie: Jedným zo spôsobov, ako spracovať čierne bobule, ktoré dozrievajú v septembri, je nasušiť ich na čajový odvar, či pripraviť džem na zimné obdobie.  Samozrejme bez horkastej príchute, ktorá je pre aróniu typická.

 

Tip, ako sa zbaviť horkastej príchute

Ak sa chcete zbaviť horkastej príchute, uložte aróniu do vašej mrazničky na 24 hodín.