Ako si vytvoriť potpourri doma, časť II.

ako si vyrobiť potpourri Zdroj foto: Pixabay

Recept na potpourri je veľmi jednoduchý. Poznáte ho aj vy? V nasledujúcom článku sa dozviete, ako si vytvoriť potpourri podľa nášho návodu ľahko a lacno.

Umenie sušenia kvetov sa v tejto modernej dobe môže javiť ako obzvlášť kuriózne, ale vdýchne do vášho domova vôňu skutočnej prírody. Vyrobiť si vlastné sušené kvety nie je nič zložité.

Vytvorte si domáce potpourri, časť I.

Ako si vytvoriť potpourri doma

Ak si chcete vytvoriť skutočne voňavé potpourri, použite čerstvo nasušené kvety, šišky alebo muškátový kvet. Do vášho potpourri môžete dať to, čo sa páči vám a čo vám vyhovuje aj podľa vône. Ide o to, aby boli materiály poddajné a dalo sa s nimi pracovať. Ak sú príliš staré a zosušené, môžu sa vám v rukách rozpadnúť vďaka ich krehkosti.
Keď máte materiál vybraný, prichystajte si misu, v ktorom potpourri umiestnite. Do misy navrstvite usušené rastliny s hrubou soľou a striedajte po vrstvách. Nechajte odležať niekoľko týždňov. Nakoniec zmes dobre premiešajte a použite fixačné látky alebo éterické oleje. Následne nechajte odležať pol roka a vaše potpourri je pripravené.

Ak chcete potpourri pripraviť za krátky čas, premiešajte zmes bez pridanej soli iba s olejmi alebo fixačnými látkami a jemne premiešajte. Za mesiac ho môžete použiť ako budete chcieť, nakoľko za jeden mesiac sa zmes vôní zmieša dokopy.

ako si vyrobiť potpourri
Zdroj foto: Pixabay

V čom uskladniť potpourii

Materiál nádoby môžete zvoliť podľa vašej ľubovôle. Iba jeden z materiálov sa neodporúča použiť a to je kov. Kovové nádoby totižto môžu reagovať s éterickými olejmi. Využiť môžete misky, koše, dózy alebo dokonca rôzne látky, ktorými zmes naplníte. Potpourri môžete nasypať do misy a položiť na jedálenský stôl v kuchyni alebo do malého skleneného pohára, ktorý umiestnite v toalete, aby ste zabezpečili permanentnú sviežu vôňu.

ako si vytvoriť potpourri
Zdroj foto: Pixabay

Jedným z variant využitia je nasypať zmes do látky, môže byť čipkovaná, rôzne zafarbená alebo aj tradičná látková vreckovka a následne túto zmes uložiť do šatníka medzi oblečenie. Alebo môžete vytvoriť vlastnú zmes sušených kvetov, ktorú naplníte podľa vašej fantázie a máte skvelý, netradičný darček pre vašich známych.