Ako podporiť opeľovanie a prilákať včely na vašu záhradu

Opeľovanie Zdroj: www.pexels.com

Opeľovanie silne závisí od vetra a hmyzu, ako sú včely. Nemôžete ovládať vietor, ale môžete urobiť niečo preto, aby ste na záhradu prilákali včely. Tu je niekoľko spôsobov, ako podporiť opeľovanie vo vašej záhrade:

 

  1. Nastavte správne farby

Včely môžu vidieť len určité farby. Ak vysadíte rastliny, ktoré majú bielu, modrú, fialovú a žltú farbu, včely vašu záhradu ľahšie nájdu.

  1. Vyhnite sa chemikáliám

Pokúste sa vyhnúť chemikáliám vo vašej záhrade. Môžete totiž nimi zabiť nielen škodcov ale aj užitočný hmyz, ktorým sú bezpochyby včely.

Ak však musíte používať chemikálie, pokúste sa ich aplikovať v noci. Týmto spôsobom sa zníži ich pôsobenie, keď ráno včely prídu opeliť vašu záhradu.

Opeľovanie a kríženie: Čo o ňom potrebujete vedieť?
  1. Dajte včelám napiť

Včely potrebujú vodu ako všetky ostatné živé bytosti. Ak ich chcete prilákať do záhrady, vytvorte na okraji záhrady malé napájadlo či jazierko.  Nezabudnite umiestniť na kraj zaoblené kamene, ktoré umožnia včelám piť z jazierka bez toho, aby sa utopili.

Ako zabrániť nechcenému kríženiu rastlín?
  1. Vysaďte správne rastliny

Existujú určité obdobia roka, keď včely nemajú na našich záhradách veľa potravy. Vysaďte im také rastliny, ktoré im poskytnú bohatú potravu po celý rok ako napríklad bylinka aksamietnica. Takto tento užitočný hmyz prilákate do vašej záhrady a podporíte opeľovanie i ostatných pestovaných plodín.