Paprika na plnenie: Ako si pripraviť chutný polotovar?

paprika na plnenie Zdroj foto: Pixabay

Paprika na plnenie mäsom a ryžou sa dá pripraviť aj z terajšej úrody. Nižšie nájdete recept na tento chutný polotovar.

 

Patrí k vašim obľúbeným jedlám plnená paprika s paradajkovou omáčkou? Ak áno, môžete si už teraz z vašej zeleninovej úrody prichystať chutný polotovar z papriky.

Vytvorte si domáce potpourri, časť I.

Paprika na plnenie

Papriku, ktorú chceme použiť na plnenie mäsom a ryžou, môžeme pripraviť nasledujúcim spôsobom.

Na prípravu použijeme väčšiu papriku zahrotenú alebo zaoblenú, hrubostennú, sladkú alebo mierne štipľavú a akokoľvek zafarbenú. Papriku dobre umyjeme a opatrne ručne oddelíme semenník, alebo ho nožom odrežeme od stopky. Papriku povaríme v mierne vriacej vode 5 až 10 minút, až zreteľne zmäkne a je poddajná, aby pri ukladaní do pohárov nepraskla.

Povarenú papriku schladíme vo vode, tvrdšiu môžeme nechať vychladnúť na vzduchu a ukladáme hrotom dole do väčších pohárov vedľa seba alebo do seba, aby sa jej do pohára čo najviac zmestilo. Najvhodnejšie sú litrové ryhované poháre alebo mäsovky, pre menšie množstvo papriky aj poháre s obsahom 720 ml a 850 ml.

Príprava nálevu

Na 1 liter 8 % octu (alebo 0,8 litra 10 % octu) pridávame:

5 litra vody, 100 g kuchynskej soli.

Všetky suroviny dôkladne zamiešame. Môžeme použiť teplú vodu, aby sa soľ dobre roztopila.

Pri zalievaní dbáme na to, aby nálev vnikol do všetkých paprík a aby papriky boli ponorené. Ak sa hladina zníži, musíme nálev doplniť a až potom poháre uzatvoriť a sterilizovať.

Okrem uvedeného nálevu môžeme papriku zaliať paradajkovou šťavou mierne okyslenou octom, ktorého pridáme 1 až 2 polievkové lyžice na 1liter teplej paradajkovej šťavy. Recept na jej prípravu nájdete tu:

Sterilizácia

Sterilizujeme vo vode alebo v pare pri teplote okolo 85 °C 20 minút. Papriku zaliatu paradajkovou šťavou sterilizujeme pri teplote 100 °C najmenej 15 minút.