Zázračné aloe vera: Účinky, pestovanie a jeho použitie, časť I.

zázračné aloe vera Zdroj foto: Pixabay

Zázračné aloe vera je jednou zo skutočných super rastlín. Táto rastlina je možno najviac uctievaná pre svoju schopnosť zmierniť bolesť pri úpale. Aj keď je to určite jedno z užitočných použití, aloe dokáže oveľa viac. V tejto časti sa dozviete viac o použitiach aloe vera, jeho výhodách  a starostlivosti oň.

Určite ste už počuli o priaznivých účinkoch aloe vera na slnkom spálenú pokožku. Je to preto, že zázračné aloe vera je silný protizápalový prostriedok, ktorý býva najúčinnejším pri aplikácii priamo z čerstvej rastlinyAj vy doma si môžete z neho vyrobiť liečivý chladivý gél na popáleniny.

História aloe vera

Aloe vera ( Aloe barbadensis ) je jednou z najstarších zaznamenaných rastlín, ktorá je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Táto rastlina pochádza z východnej a južnej Afriky – dokonca aj Kleopatra a Nefertiti ju používali na udržanie svojho mladistvého vzhľadu. Odvtedy sa pestuje po celom svete kvôli jej schopnosti prispôsobiť sa rozličným podmienkam.

Čierna arónia ako zázračný liek prírody

Starostlivosť o rastliny Aloe Vera

Aloe vera je rastlina s dužinatými listami šedozelenej farby, ktoré majú zúbkované okraje. Jej pestovanie je nenáročné. Jednoducho s ňou zaobchádzajte ako s akýmkoľvek iným izbovým sukulentom alebo kaktusom, s výnimkou toho, že aloe vera je oveľa zhovievavejšie voči slabému svetlu.

Aloe vera sa darí v dobre priepustnej pôde, preto pri jeho vysádzaní zmiešajte pôdu s pieskom v rovnakom pomere. Rastlina nepotrebuje veľa miesta, lebo má plytké korene, takže ju zasaďte do črepníka, ktorý je taký veľký, aby sa neprevrátil kvôli váhe rastliny.

Rastliny aloe preferujú jasné, nepriame svetlo. Ich pestovanie na celodennom priamom svetle môže spôsobiť, že listy príliš vyschnú a zožltnú.

Pokiaľ ide o vodu, aloe vera má rada dobré, dôkladné zalievanie každých pár týždňov a medzi jednotlivými zálievkami nechajte substrát dôkladne vysušiť.

Ak máte tendenciu zalievať vaše izbové rastliny príliš často a všimnete si na vašom aloe vera, že jeho listy začínajú hnednúť a vädnúť, rastlina môže mať hnilobu koreňov. Jednoducho prestaňte zalievať a nechajte pôdu pred opätovným zalievaním vyschnúť.

V ďalšej časti sa dozviete, aké môžu byť spôsoby využitia vášho aloe vera.