Antimykotická ošetrujúca tyčinka na červené škvrny a vyrážky

Antimykotická ošetrujúca tyčinka Zdroj foto: https://gardentherapy.ca/wp-content/uploads/2019/10/Lavender-and-Tea-Tree-Oil-Antifungal-Treatment-Stick-683x1024.png

Trápia vás kožné problémy? Riešením môže byť domáca antimykotická ošetrujúca tyčinka.

Vyrážky alebo nepríjemné červené škvrny môžu predstavovať pre mnohých z nás problém. Čo tak urobiť si doma antimykotickú ošetrujúcu tyčinku, ktorá môže pomôcť zahnať nepríjemnosti? Prinášame vám recept.

Antimykotická ošetrujúca tyčinka

Táto antimykotická ošetrujúca tyčinka z domáceho čajového oleja pomáha šetrne, ale zase účinne upokojiť červené škvrny a vyrážky. Aj keď je vždy najlepšie hľadať príčinu začervenania alebo podráždenia pokožky, tento liečivý balzam v paličke umožňuje rýchlu úľavu od malých škvŕn, na zastavenie bolesti a svrbenia pri hojení zvnútra.

Bylinkové protiplesňové liečivé prísady

Hlavnými zložkami antimykotickej ošetrujúcej tyčinky sú éterický olej z čajovníka, éterický olej z levandule a bylinkový infúzny olej z nechtíka.

Čajovník éterický olej

Čajovníkový olej pochádza z Austrálie, a to z odrody čajovníka nazývanej Melaleuca alternifolia. Listy a vetvičky sa destilujú parou, aby sa extrahoval éterický olej. Esenciálny olej z čajovníkových stromov je vďaka svojim priaznivým protizápalovým, antiseptickým a antimykotickým vlastnostiam často využívaný v kozmetických výrobkoch. Na pokožku by sa však nemal aplikovať nezriedený, lebo môže spôsobiť jej podráždenie.

Levanduľový éterický olej

Tento olej má podobné vlastnosti ako olej z čajovníka. Je však pre pokožku jemnejší a upokojuje. Jeho účinnosť závisí od toho, ktorá odroda rastlín sa vyrába na éterický olej, pričom najjemnejšia je Lavandula angustifolia (levanduľa lekárska). Pridanie niekoľkých kvapiek levanduľového éterického oleja pomáha zjemniť účinky čajovníkového oleja a upokojuje pokožku.

Prísady

Množstvo na vytvorenie tyčinky 3 x 10 ml (balzam na pery)

  • 63 g nechtíkovej masti
  • 8 g organického včelieho vosku
  • 20 kvapiek éterického oleja z čajovníka
  • 30 kvapiek levanduľového éterického oleja

Materiály

  • Turecká kávová kanvica
  • Malý hrniec
  • Kuchynská váha
  • Papierové trubice

Postup:

Vosk roztavte pri stredne nízkej teplote v tureckej kávovej nádobe alebo nad parným kúpeľom. Keď je vosk skvapalnený, pridajte olej a všetky zložky roztavte. Neustále miešajte a dávajte pozor, aby zmes dosiahla bod topenia a neprehriala sa. Keď sa oleje roztopia a zmiešajú, pridajte éterické oleje a dobre premiešajte. Zmes nalejte do trubičiek z kartóna a nechajte stuhnúť. Môžete použiť aj malé skúmavky.

Ak používate skúmavky, naplňte každú do polovice a nechajte ju mierne vychladnúť. Týmto spôsobom zaručíte, že sa vám nebude po ochladení tvoriť diera v hornej časti balzamu. Predtým, ako zmes v skúmavke úplne stuhne, vyplňte zvyšok skúmavky.

Balzam nechajte tuhnúť aspoň jednu hodinu a potom ho podľa potreby použite.

POZNÁMKA: Pred prvým použitím na pokožku vždy vykonajte bodový test. Vyskúšajte malú oblasť na vnútornej strane ramena a počkajte 24 hodín, aby ste zistili, či nemáte alergickú reakciu.