Paradajková šťava: Skryté výhody i nevýhody pre naše telo

paradajky na Máme pre vás recept na zdravý polotovar, ktorý sa dá pripraviť z paradajok z vašej záhrady. Poradíme vám a.ko si pripraviť zdravú paradajkovú šťavu Zdroj foto: Pixabay

Paradajková šťava by mala byť súčasťou nášho jedálnička. Prezradíme vám niekoľko príčin.

V súčasnosti na mnohých záhradách dozrievajú paradajky. Pripravujete si aj vy z nich napríklad paradajkovú šťavu? Ide o veľmi zdravý nápoj, ktorý dokonale potláča smäd, posilňuje imunitný systém a zabraňuje vzniku mnohých patológií. Čítajte ďalej a dozviete sa o výhodách ale aj nevýhodách paradajkovej šťavy.

Paradajková šťava a jej pozitívne vlastnosti

Tento nápoj má veľa benefitov na náš organizmus. Paradajková šťava môže byť zároveň nápoj a jedlo. Je to užitočné pre telo tým, že obsahuje organické kyseliny, vlákniny, vitamíny, nutričné ​​prvky a rovnako dôležité uhľohydráty. Z tohto nápoja dostanete veľmi chutný „zdravý koktail„. Ak doň pridáte pár kvapiek olivového oleja a nakrájané čerstvé bylinky a budete konzumovať aspoň 30 minút pred jedlom, môžete pomôcť zlepšiť celkový stav tráviaceho traktu. Tento liek zabezpečí neškodné odstránenie niekoľkých kilo navyše za pár týždňov. Paradajková šťava je tiež užitočná v tom, že je obohatená o nasledujúce zložky:

  • karotén,
  • kyselinu askorbovú,
  • vitamíny A, B, C a E,
  • minerály P, Zn, Ca, Co, Mg, Cu, Fe.
Ako a kedy zbierať najčastejšie pestovanú zeleninu

Ako konkrétne vplýva na naše zdravie?

Paradajková šťava obsahuje tiež špeciálnu látku – pektín, ktorý je priaznivý na zníženie cholesterolu a rizika aterosklerózy, ako aj na posilnenie krvných ciev. Preto by ju mali piť najmä ľudia trpiaci trombózou a kŕčovými žilami. Vzhľadom k tomu, že rajčiaková šťava stabilizuje cievy, odporúča sa aj pacientom s vysokým očným tlakom.

Paradajková šťava redukuje cukor v krvi, čo je obzvlášť dôležité pre ľudí s cukrovkou a pacientov s patologickým stavom endokrinného systému, dedičnosťou pre diabetes alebo obezitou.

Kontraindikácie

Aj keď ste sa dozvedeli o výhodách rajčiakovej šťavy, nemali by ste to preháňať s jej pitím. Pretože ako každý výrobok, má určité kontraindikácie. Napríklad tento nápoj by sa nemal užívať spolu s vajcami, rybami, chlebom, syrom, mäsom a zemiakmi. Tieto potraviny obsahujú škrob, ktorý môže vyvolať spolu s látkami obsiahnutými v paradajkovej šťave tvorbu obličkových kameňov. Okrem toho je potrebné, aby ste si uvedomili, že veľmi kvalitnú paradajkovú šťavu získate výrobou z vlastnoručne dopestovaných paradajok. Takáto šťava sa nedá porovnať s tou, ktorú ste zakúpili v obchode. Nie je totiž vždy vyrobená z vybraných čerstvých a kvalitných surovín. Je obzvlášť dôležité poznamenať, že ak paradajka nie je dozretá, nemala by sa používať na výrobu šťavy. Obsahuje škodlivú látku solanín, ktorý má nepriaznivé účinky na naše zdravie.

Takisto by si na pravidelné pitie paradajkovej šťavy mali dať pozor aj ľudia trpiaci akútnymi ochoreniami tráviaceho traktu, alergiou na zložky paradajkovej šťavy, či častým pálením záhy.

Recept na domácu paradajkovú šťavu si povieme v nasledujúcom článku.