Rastliny z dovolenky, dajú sa pestovať doma?

rastliny z dovolenkových destinácií Tamariška, zdroj foto: Pixabay

Rastliny z dovolenky nás často očaria svojim exotickým vzhľadom. Mnohokrát si ich preto domov donesieme ako suvenír. Bude sa im však u nás dariť?

Rastliny z dovolenky bývajú častým suvenírom mnohých dovolenkárov. Nečudo. Exotická krása nás mnohých očarí a chceme si ju priniesť do vlastných záhrad. Lenže prežijú takéto rastliny zvyknuté na odlišné podmienky aj u nás? Záleží od druhu. Tu sú niektoré z príkladov.

Antimykotická ošetrujúca tyčinka na červené škvrny a vyrážky

Rastliny z dovolenky

Tamariška ( tamarix )

Ide o pôvabný krík alebo malý strom, ktorý najčastejšie rastie hneď pri brehu mora. Tamariška pripomína ihličnan a to najmä svojimi ihlicovitými listami. V Stredomorí sa najčastejšie vyskytuje tamariška štvortyčinková a päťtyčinková. Prvá má sivozelené listy, druhá sviežo zelené. Tieto kríky kvitnú koncom jari až začiatkom leta. Tamarišku spoznáte vďaka svetloružovým drobným voňavým kvietkom usporiadaným do podlhovastého súkvetia. Zaujímavosťou je, že tento krík dokáže ráno vylučovať soľ, ktorú vyťaží z morskej vody. Ak teda na tomto kríku zbadáte drobné slané kvapôčky, ide o spomínanú morskú soľ.

Túto zaujímavú drevinu je možné pestovať s úspechom aj u nás. Dokonca jej nevadia ani mrazy a netrpí žiadnymi škodcami. Rozmnožuje sa drevitými odrezkami, ktoré treba počas jari zasadiť do rašeliny. Tamarišku treba pestovať na slnečnom mieste a nevyžaduje pravidelnú zálievku.

Limonka mriežkovaná ( Limonium cancellatum )

Rovnako ako tamariška, aj táto rastlina rastie na pobreží Stredomoria. Obľubuje priame slnko a jej miestom sú štrbiny skál. Dorastá do výšky 15 až 30 cm. Limonka zaujme cikcakovito rastúcou zelenou byľou, ktorá vyrastá z ružice kopijovitých listov. Táto trvalka kvitne drobnými modrými kvietkami od jari až do začiatku októbra. Limonke sa bude dariť iba v teplejších oblastiach Slovenska. Pestuje sa podobne ako skalná ruža.

Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa o ďalších zaujímavých rastlinách z dovoleniek, ktoré sú navyše aj liečivé.