Fenikel a jeho pestovanie: Majte toto zdravé korenie po ruke

fenikel Zdroj foto: Pixabay

Fenikel je vďaka svojej výrazne zaujímavej chuti obľúbeným korením v mnohých kuchyniach. Ako sa dá dopestovať doma?

Fenikel je veľmi zaujímavou bylinkou, ktorá je príbuzná kôpru. Kôpor sa pritom pestuje na mnohých záhradách. Škoda, že to tak neplatí v prípade fenikla. Ide o nenáročnú rastlinu, ktorá je vďaka svojej anízovej chuti a zaujímavej vôni ideálnym korením na dochutenie napríklad jedál z rýb či koláčov.

5 prírodných riešení ako sa zbaviť mravcov

Fenikel je bylina pochádzajúca z Európy, ktorá sa stala obľúbenou vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Jeho košaté súkvetie vyzerá veľmi podobne ako kvety kôpru (čo dáva zmysel, pretože obe rastliny sú príbuzné), a akonáhle zakvitne, je pre opeľovače mimoriadne atraktívne. Semená feniklu podobné rasci sú známe svojimi účinkami pri nafukovaní. No táto rastlina dokáže oveľa viac ako len to. Napríklad podporuje tvorbu materského mlieka, pomáha pri odhlieňovaní, lieči kašeľ, urýchľuje črevnú peristaltiku, pôsobí močopudne či uvoľňuje kŕče hladkého svalstva v tráviacich cestách.

Požiadavky na pôdu a slnko

Fenikel uprednostňuje dobre priepustnú, kyslú pôdu s pH medzi 5,5-6,8. Semená feniklu vysievajte na miesto, ktoré je na plnom slnku.

Výsadba

Semená priamo vysievajte skoro na jar, hneď ako sa pôda zahreje. Priama sejba sa uprednostňuje pred predpestovaním vo vnútri, pretože fenikel sa nerád presádza. Mierneho mrazu sa príliš nebojte, fenikel by to mal zvládnuť.

Ak sa rozhodnete pestovať túto rastlinu v interiéry, začnite s tým 2-3 týždne pred posledným dátumom mrazu vo vašej oblasti alebo 90 – 110 dní pred prvým dátumom mrazu na jeseň. Presádzajte, keď majú sadenice dva pravé listy. Pred vložením do zeme nezabudnite rastliny pomaly zvykať na nové podmienky.

Rozostupy

Fenikel rastie pomerne vysoko – až do výšky 150 cm – takže podľa toho plánujte jeho rozmiestnenie v záhrade. Jednotlivé rastliny by ste mali umiestniť vo vzdialenosti 30 – 45 centimetrov od seba. Riadky by mali byť vzdialené od seba asi  70 – 90 centimetrov. 

Polievanie

Kým rastlina nebude dobre zakorenená, mali by ste pestovaný fenikel pravidelne zalievať, aby sa zabezpečilo, že dostane rovnomerne množstvo vlhkosti. Akonáhle sú rastliny veľké a zdravé, znesú trochu sucha.